NL

anastrozol

Neem samen de tijd om weer vertrouwd te raken met uw lichaam en te verwerken wat er veranderd is door de ziekte en de behandeling. Het is een situatie waar u en uw partner zelf een oplossing voor kunnen zoeken, eventueel met hulp van een therapeut. Anabole steroïden Interne geneeskunde Een opvlieger kan een aantal seconden duren, maar ook vele minuten. Vaak gaat een opvlieger samen met een verhoogde hartslag en zweten. Stress kan zorgen voor meer én heftige opvliegers. Overleg dan met uw arts of u een ander medicijn kunt krijgen.

Uw arts vertelt u welke medicijnen u het beste kunt gebruiken en hoelang. Het kan nodig zijn dat u na een aantal jaren wisselt van medicijn. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten en merken medicijnen. Het doel is dan de tumor zo klein mogelijk te maken. Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van hormonen.

Daardoor kan er nauwelijks nog oestrogeen geproduceerd worden door de eierstokken. Samen met uw arts heeft u besloten dat u wordt behandeld met Anastrozol. Anastrozol remt de aanmaak van oestrogeen op deze plekken. Naast de kankercellen in de borst bereikt Anastrozol ook eventuele kankercellen die in het bloed en/of de lymfbanen terecht zijn gekomen . De overgang is de periode waarin de vrouw overgaat van de vruchtbare naar de onvruchtbare periode.

  • Zorg voor een goed geventileerde, koele slaapkamer en niet te warm beddengoed .
  • Een groot deel van het calcium dat u binnen krijgt door de voeding zal worden uitgescheiden door de nieren.
  • Heb nu een dooie wijsvinger en ook mijn andere vingertoppen aan mijn rechterhand voelen vreemd aan.
  • Op grond van hun werking hebben zij ook een verschillend bijwerkingenprofiel.
  • Op de informatie voor de patiënt zijn slechts de bijwerkingen die bij meer dan 10% van de patiënten voorkomen gemeld.
  • Tamoxifen behoort tot de groep van antioestrogenen.

Of uw medicijn die werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’. Dit ligt aan uw persoonlijke omstandigheden en welke andere medicijnen u gebruikt. Neem contact op met uw apotheker of arts als u te veel last heeft van deze of andere bijwerkingen waar u zich zorgen over maakt. Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

studies met aromataseremmers als adjuvante behandeling bij postmenopauzale borstkankerpatiënten

Toch wordt er nog oestrogeen elders in het lichaam geproduceerd, namelijk in het vetweefsel en in de bijnieren. Anastrozole remt de aanmaak van oestrogeen op deze plekken. Dit betekent dat de groei van de tumor kan stoppen of dat de tumor zelfs kleiner kan worden. Naast de kankercellen in de borst bereikt de Anastrozole ook eventuele kankercellen die in het bloed en/of de lymfbanen terecht zijn gekomen . Een LHRH-analoog (bijv. Gosereline, Busereline, en Leuproreline). Een LHRH-analoog onderdrukt de door de hypofyse aangemaakte LH en FSH.

Behandelingen met nieuwe antikankermedicijnen worden te vaak onnodig stopgezet.

Bij de anastrozolgroep daarentegen is het aantal fracturen verontrustend (5,9 vs. 3,7%). Dit verhoogde risico kan toegeschreven worden aan het beschermende effect van tamoxifen op het bot. De ATAC-groep zal binnenkort verslag doen over dit aparte aspect.

Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag. Al het vocht telt mee; thee, water, melk, sap, koffie, bouillon, soep, vla en yoghurt. Te weinig vochtgebruik verergert de misselijkheid. Ten gevolge van de hormonale therapie verandert het slijmvlies van de vagina en wordt daardoor droger.

Probeer ondanks de vermoeidheid en verminderde energie uw conditie op peil te houden, door bijvoorbeeld dagelijks een stukje te fietsen of te wandelen. De vermoeidheid wordt namelijk niet minder door veel te rusten of passief te worden. Tijdens de behandeling heeft u minder energie en raakt u sneller vermoeid. Zorg bijvoorbeeld dat u ‘s middags een uurtje rust. Door de hormonale therapie verandert het slijmvlies van de vagina en kan daardoor droger worden.

Leave a Reply